Blackbirds 10 vuotta - Blackbirds liitää oikeaan suuntaan

31.03.2021

Blackbirds United perustettiin 30. maaliskuuta vuonna 2011, eli seura juhlii 10-vuotista taivaltaan 30.3.2021. Tämän kunniaksi haastattelimme seuran historiassa keskeisiä hahmoja useampaan juttuun, joissa muistellaan seuran tapahtumia perustamisesta tähän päivänä sekä hieman tulevaisuuteenkin. Mustarastaiden 10-vuotista liitoa juhlistetaan jäsenten kesken sitten, kun koronatilanne sen meille sallii.

10_vuotta2.png

Blackbirdsin 10-vuotista historiaa on käyty läpi useammassa artikkelissa, jossa seuran keskeiset hahmot ovat tarjoilleet näkemyksiään, muistoja sekä tunteita. Tässä juttusarjan viimeisessä osassa seuran hallituksen puheenjohtaja Mikko Kivi sekä monivuotinen toiminnanjohtaja Erkki Enström käyvät läpi mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa.

Blackbirds on mennyt viimeiset viisi vuotta kasvavaan ja vahvempaan suuntaan. Seura on kasvanut hyvinkin pienillä henkilöstöresursseilla jo yli 700 jäsenen seuraksi, jossa valtaosa jäsenistä on junioripelaajia. 

Kun Erkki Enström palkattiin Blackbirdsin toiminnajohtajaksi vuonna 2015, on seuran toiminta kehittynyt merkittävästi. Erkki itsessään ei ole luonnollisesti kaiken takana, mutta hänellä on ollut suuri merkitys kokonaisuudessa. Enström itse näkee, että onnistumisia on tehty etenkin valmennuspuolella.

– Viisi viimeistä vuotta on tosiaan menty koko ajan oikeaan suuntaan ja jäsenmäärä on kasvanut hienosti, tällä hetkellä jäseniä on reilu 700. Olemme tosiaan ainakin jotain tehneet oikein. Yksi tärkeä asia on ollut Klondykelle kakkoskentän rakentaminen, toinen kasvun mahdollistaja on ollut aika hyvä onnistuminen valmentajapalapelissä, Enström kokee onnistumiseen vaikuttavat tekijät.

Kivi on Enströmin kanssa samoilla linjoilla. Varovaisia askeleita on otettu eteenpäin vähän joka osa-alueella. Hän uskoo pitkäjänteiseen tekemiseen, vaikka intoa riittäisi nopeampaankin kehitykseen.

– Blackbirds on mielestäni onnistunut parantamaan viimeisen 5 vuoden ajan tasaisesti vähän joka osa-alueella. Pystymme tarjoamaan entistä enemmän lapsille ja nuorille sopivia joukkueita, olosuhteet ovat olleet riittävät toiminnan kasvattamiseen ja olemme pystyneet tekemään nämä kustannustehokkaasti. 

– Urheiluseuroissa en usko nopeisiin muutoksiin. Seura on niin iso toimija, että muutokset eivät tapahdu nopeasti vaan tärkeämpää on kehittää toimintaa tasaisesti pienin askelin. Välillä se turhauttaakin, kun kehitystä ei pystytä tekemään nopealla aikataululla, mutta tärkeämpää onkin tarkastella juuri pitkässä juoksussa, Kivi jatkaa.

Kerava ja Tuusula olleet tärkeitä kumppaneita seuralle

Blackbirds on yksi Keravan ja Keski-Uudenmaan isoista seuroista. Alueella on myös monia muita isoja paikallisia ja laajemmalla alueella toimivia seuroja. Kiven mielestä on vain hyvä asia, että urheiluseuroja on paljon ja se on vain vahvuus, että tarjolla on useita hyviä vaihtoehtoja lapsille, nuorille ja aikuisille. 

– Toivoisin, että seurat pystyisivät ehkä jopa miettimään erilaisia synergiaetuja alueella, miten seurat pystyisivät yhdessä kehittämään toimintojaan. Harrastajamäärissä mitattuna pärjäämme vertailussa hyvin ja salibandylla on vahva osa yhtenä isona lajina.

Enström on ollut Keski-Uudenmaan kaupunkien kanssa jatkuvassa vuorovaikutuksessa koko pestinsä ajan. Suuren aiheena luonnollisesti hallitilanne, jossa saatiin merkittävää parannusta Kurkelan koulun valmistumisen myötä. Silti täysimittaisille salibandykentille olisi lisätilausta, sillä seura kasvaa ja kustannaukset haluttaisiin pitää alhaalla. Yksityiset hallit ovat kunnallisia kalliimpia, mikä heijastuu pelaajien kausimaksuihin.

– Minun mielestäni sekä Keravan kaupunki että Tuusulan kunta ovat tukeneet meitä hyvin, mutta olosuhdepuolella on vielä mahdollisuus parantaa. Ilman salibandylle riittäviä kunnallisia tiloja meidän vuorohintamme ovat valitettavasti väistämättä melkein kaikkia muita lajeja korkeampia. Onneksi Keravan ja Sipoon yhteisestä monitoimihallihankkeesta on ainakin toistaiseksi kuulunut hyviä uutisia ja visioita, Enström sanoo. 

Kivi näkee lajilla ja olosuhteilla myös yhteiskunnallisen vaikutuksen. Hän kokee, että olisi hienoa, jos Kerava ja Keski-Uusimaa profiloituisivat hyvin urheilumyönteisiksi alueiksi ja tukisivat vahvasti varsinkin lasten ja nuorten liikuntaa.

– Mielestäni tämä on hyvin tärkeä keskustelunaihe ja koskettaa jokaista seuraa ja harrastajaa. Liikunta ja harrastustoiminta ovat todella tehokas ja tärkeä keino vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin ja iso rooli esimerkiksi lasten ja nuorten yksinäisyyden tai syrjäytymisen ehkäisyyn. Paikallisliikunnan ja -urheilun kehittäminen laaja-alaisesti on minulle tärkeä osa-alue, johon koitan varmasti nyt ja tulevaisuudessa edesauttaa, hän painottaa.

Koronasta selvittiin hyvin

Blackbirds on selviytynyt koronan aiheuttamasta kurimuksesta kohtalaisen hyvin. Seura on pyrkinyt tiedottomaan ja ohjeistamaan jäseniä mahdollisimman avoimesti viimeisimpään tietoon vedoten.

– Seura on selvinnyt koronasta tilanteen huomioiden hyvin ja iso kiitos kuuluu niin seuran työntekijöille kuin kaikille jäsenillemme, jotka ovat joutuneet joustamaan poikkeustilanteiden takia. Mielestäni tässäkin osa-alueessa meidän on seurana tärkeä toimia nyt ja jatkossa vastuullisesti sekä selkeästi, Kivi kiittää.

Enström laskeskelee, että seuran jäsenmäärän kasvusta on turha puhua, mutta ainakaan hirveästi se ei romahda. Muilla seuroilla on ollut merkittäviäkin pudotuksia jäsenmäärissä.

– Luulen asian olevan niin päin, että meillä olisi tullut harrastajamäärään kasvu, ellei korona rajoittaisi. Nyt luultavasti hävisimme tämän kasvun verran jäseniä. On myös paha pelko, että rajoitusten poistuessa näemme myös meillä jonkin verran pudotusta harrastajamäärässä. Toivottavasti pelkään turhaan ja suurin osa harrastajista palaa kentille, kun rajoitukset eivät enää haittaa, Enström sanoo.

Tulevaisuus on valoisa pandemiasta huolimatta

Miesten katse on jo tulevassa kaudessa, jolloin toiveissa olisi taas normaaliolot pelaamiselle ja harrastamiselle. Samalla tehdään työtä seuran kehittämiseksi, jotta seuralla olisi tarjota kaikille tasoisensa pelipaikka.

– Uskon, että pääsemme lähivuosina tavoitteeseemme, että jokaisessa ikäluokassa junioripuolella meillä on tarjota vaihtoehdoksi kilpatason ja haastajatason joukkue, joissa jokainen pääsee harrastamaan omalle tasolleen sopivassa ryhmässä, Enström kertoo.

Seuralla on varaa kehittyä jokaisella osa-alueella, mutta rajallisilla resursseilla kehittäminen on hitaampaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Kivi näkee kaksi selkeää painopistettä tuleville kausille.

– Mielestäni tärkeimpiä osa-alueita meillä on saada tyttöpuolelle myös kattavampi tarjonta harrastajille. Nyt meillä ei ole jokaiseen ikäluokkaan tarjota sopivaa joukkuetta, niin paikalliset lapset/nuoret joutuvat matkustamaan muualla harrastamaan. Tyttöpuolella tehdään kuitenkin hyvää työtä ja uskon sen kehittyvän tulevina vuosina myös isommaksi osa-alueeksi.

– Toinen osa-alue on kilpapuolen pelaajaputken kehittyminen. Siihen on jo hyviä viitteitä, joista tuoreimpana B- ja C- junioreiden yhteistyö ja laadukas valmennus. Uskon, että jatkossa meillä on SM- ja 1. divisioonassa useampia juniorijoukkueita tasaisesti.

Blackbirdsilla on nyt ensimmäinen 10 vuotta takana. Missä seura liitää 10 vuoden kuluttua? Nykymaailmassa 10 vuoden perspektiivi voi olla turhan pitkä, mutta miehillä on siihen kysyttäessä selkeä näkemys.

– BBU on silloinkin Keski-Uudenmaan johtava salibandyseura. Meillä on silloin yli tuhat jäsentä ja olemme Keravan ykkösseura kaikki lajit huomioiden. Otamme 10 vuoden aikana selkeitä askeleita ammattimaisemman urheiluseuratoiminnan suuntaan, Enström ajattelee.

– Uskon, että 10 vuoden päästä Blackbirds on kasvanut seurana niin, että tuolloin on myös tyttöpuolelle kehittynyt pelaajaputki joka ikäluokkaan. Olosuhteet tulevat parantumaan ja saamme seuralle myös lisää resursseja, jolloin pystymme auttamaan joukkueita entistä enemmän jokaisella osa-alueella. Toivottavasti olemme koko Keski-Uudellamaalla tunnettu harrastebrändi, joka järjestää laajasti toimintaa lapsille, nuorille ja aikuisille, Kivi puolestaan visioi.

Teksti: Ossi Aho

Jos aiemmat 10-vuotis juhlahaastattelut ovat lukematta, löydät ne tästä.

Blackbirds perustettiin vahvistamaan alueen junioripolkua
Halu seuran kehittämiseen oli kova alusta asti 
Hallipula oli kaataa koko seuran toiminnan 
Keravalla on vahvat tyttö- ja naissalibandyn perinteet, johon uudet harrastajat ovat tervetulleita 
- Miesten edustus on tärkeä osa seuran historiaa

03.06.2021Blackbirds yhteistyösopimukseen Oxdogin ja XXL:n kanssa
28.04.2021Mukaan P16 tai P18 joukkueisiin?
09.04.2021Ensi kauden A-edustusta kasataan
31.03.2021Blackbirds myönsi 11 ansiomerkkiä
31.03.2021Blackbirds 10 vuotta - Blackbirds liitää oikeaan suuntaan
29.03.2021Blackbirds 10 vuotta - Miesten edustus on tärkeä osa seuran historiaa
28.03.2021Blackbirds 10 vuotta - Keravalla on vahvat tyttö- ja naissalibandyn perinteet, johon uudet harrastajat ovat tervetulleita
27.03.2021Blackbirds 10 vuotta - Kenttäpula oli kaataa koko seuran toiminnan
26.03.2021Markus Rantala miesten edustusjoukkueen valmentajaksi
26.03.2021Blackbirds 10 vuotta - Halu seuran kehittämiseen oli kova alusta asti

Siirry arkistoon »